JSC Serbian Railways

SER

Председнички апартман на точковима

 
Унутрашњост Плавог воза пројектовале су архитекте Владета Максимовић и Никола Радановић и урађена је углавном у дрвету. Коришћени су махагони, крушка и орах, а интарзијама су декорисани салони и ходници. Квалитетним материјалима (вуненим теписима, плишом и свилом) употпуњен је ентеријер у стилу Арт Децо и сачуван у аутентичном облику. Опремљен свиме што је било неопходно за луксузно и комфорно путовање, с правом је носио епитет салонског воза.
 
Воз је чинио једну целину која је пружала огромне погодности за боравак и рад. Председников салон са два апартмана, свечана трпезарија, кухиња, салон за главне госте, протоколарни салон, ресторан, спаваћа, погонска и командна кола, чинили су Плави воз местом где су се живот и протоколарне обавезе одвијали несметано. У њему је председник Тито радо путовао, боравио, ноћио, водио разговоре са страним државницима и државним делегацијама, државним и партијским руководиоцима, примао делегације грађана и удружења.
 
Најбољи домаћи и светски мајстори кухиње припремали су домаћа и светска јела и посластице у кухињи у којој је било могућности да се припреми и до 300 оброка. Вагони су били тако огибљени да се из чаша није просипало пиће.
 

Салон кола

 

 

Затворена кола за превоз аутомобила (МД)

 
Кола серије МД су затворена једноспратна пртљажна кола за превоз аутомобила. Капацитет МД кола износи четири аутомобила. Кола поседују пролазни вод електро грејања, сопствено ХАГЕНУК грејање. Максимална брзина саобраћања износи 140 km/h.
 Кола спремна за утовар и унутрашњост МД кола


Кола спремна за утовар и унутрашњост МД кола