JSC Serbian Railways

SER

Плави воз

Плави воз – Воз мира

 
ПЛАВИ ВОЗ – један од најпознатијих и најпопуларнијих возова у целом свету изграђен је давне 1959. године за путовања некадашњег председника бивше СФРЈ (Социјалистичке Федеративне Републике Југослације) Јосипа Броза Тита. Воз је пројектован да задовољи све услове за Титов угодан боравак, као и протоколарне обавезе током путовања у земљи и у иностранству.
 


Тито у Плавом возу прилоком посете
Куманову, 19.новембра 1961.

 
Маршал Тито Плавим возом прешао је преко 600 хиљада километара путујући њиме пругама кроз Југославију, али и ван ње у: Француску, Пољску, Аустрију, Мађарску, Румунију, Бугарску, Грчку и СССР.
 


Тито на станици у Бару, приликом пуштања пруге Београд-Бар, 28. маја 1976.

Тито и Јованка Брз улазе у салон Плавог воза
у станици Београд, 28.маја 1976.

 
Овим возом путовало је преко 60 страних државника и државних делегација међу којима су и најутицајнији лидери 20. века : Хрушчов, Брежњев, У Ну, Насер, Ганди, Ахмед Бен Бела, Секу Туре, Џелал Бајар, Константин Караманлис, грчки краљ Павле и краљица Фредерика, британска краљица Елизабета, принц Филип и принцеза Ана, као и многи други.
 


Енглеска краљица Елизабета II

Гамал Абдел Насер

 
 


Грчки краљ Павле и краљица Фредерика 1955.

Тито и Хаиле Селасије

 
Плавим возом, на своје последње путовање, Јосип Броз Тито је превежен од Љубљане до Београда, где је сахрањен у „Кући цвећа“ 1980. године.