JSC Serbian Railways

SER

“Нови живот” Осмице

Захваљујући разумевању и великом ангажовању пословодства српских железница, ЖТП “Београд” је 1995. године поново у своје власништво вратио “ћирине” станице у Ужицу, као и станице Мокра Гора и Кремна. Крајем деведесетих година грађани Мокре горе су добровољним радним акцијама уредили целу трасу “Шарганске осмице”.
 
ЖТП „Београд“ је 1999. године донело одлуку о обнови ове пруге и њеном активирању у туристичке сврхе. Од тада се пуном паром ради на оживљавању некада чувене Шарганске “осмице”, како би се од заборава отргао део историје српске железнице, а путницима опет приуштио носталгичан писак парњаче и дах романтике прошлих времена.
 


 
Ревитализација и обнова некадашње пруге узаног колосека завршена је 2003. године, а први воз, са музејском парном локомотивом ознаке ЈЖ 83—173, кренуо је да превози туристе и љубитеље железнице 1. септембра 2003. године.
 
Мокра Гора је спојена пругом и са Вишеградом 22. септембра 2011. године, када је музејско –туристчки воз „Носталгија“, на своју прву вожњу преко Вардишта и Добруна до Вишеграда, превезао прве туристе.